Równanie z ln
Kmiot: Jak obliczyć to rownanie lnx2=−2/3
21 cze 12:27
J:
to jest x2
21 cze 12:28
Kmiot: lnx2=−2/3
21 cze 12:32
PW: Równania się rozwiązuje. W tym wypadku korzystając z definicji logarytmu naturalnego.
21 cze 12:34
J:
x2 = e−2/3 ⇔ x = √e−2/3
21 cze 12:34
J:
lub: x = − √e−2/3
21 cze 12:35
Kmiot: Rozwiązuje* pomyłka. To będzie z liczbą e? Proszę o pomoc
21 cze 12:37
Kmiot: dzięki wielkie
21 cze 12:38
PW: Liczba e, tak samo jak π czy √2, istnieje i jest niewymierna. Jeżeli nie kazali pokazywać
przybliżeń wyniku, to koniec − odpowiedź podał J.
21 cze 12:47