...
Phoebe Campbell:
Jak określić w jakim przedziale funkcja jest ciągła?
np. że w(x) = x3 − 2x2 + 3x − 1 jest w <0;1>.
21 cze 11:15
AS: Podana przez Ciebie funkcja jest ciągła w każdym przedziale,
bo jest określona dla każdego x ∊ R.
Dla pozostałych funkcja jest ciągła dla każdego x należącego
do dziedziny np. f(x) = 5/(x − 3) jest ciągła dla każdego x ≠ 3
a f(x) = √x + 4 dla każdego x ≥ −4.
21 cze 11:21
Kacper:
Wielomiany są ciągłe w całym R
21 cze 11:24
Phoebe Campbell:
to jak powinienem zrobić np. takie zadanie:
Uzasadnij, że równanie ma rozwiązanie w przedziale <−1;0>.
x3 + 2x + 1 = 0
21 cze 11:32
5-latek: Zapozanja się z twierdzeniem Sturma lub z regula Kartezjusza
21 cze 11:42
Kacper:
5−latek widzę, że już się uczysz ciekawych rzeczy
21 cze 11:48
5-latek: Czesc
Kacper 
Kupilem jeszcze tej samej autorki ksiazke Ciekawy szsescian . Zobacze czy było warto .
A ten Ciekawy czworościan przegladnales ?
21 cze 11:54
Phoebe Campbell:
Twierdzenia Sturma nie rozumiem, a jeżeli dobrze przeczytałem to reguła znaków Kartezjusza
jest tylko dla dodatnich pierwiastków rzeczywistych − ja mam przedział <−1;0>.
Nie ma prostszej metody na wykonanie tego zadania?
21 cze 12:04
5-latek: Dla ujemnych tez
21 cze 12:05
Phoebe Campbell: a jak to zastosować w podanym przypadku w którym nie ma zmian znaków?
21 cze 12:07
Phoebe Campbell: mogę dodać −0x2?
21 cze 12:08
Kamix: Phoebe Campbell potrzebuje jednak jeszcze Twojej pomocy (html) znalazlbys chwilke?
21 cze 12:12
Phoebe Campbell: Tak, a co masz do zrobienia?
21 cze 12:20
Kamix: Mam 4 naprawdę bardzo krótkie podstrony do przerobienia z mojego prymitywnego htmla na HTML5...
Utworzę nowy temat, będę wklejał kody źródłowe, a Ty jeżeli możesz to bardzo proszę o pomoc...
21 cze 12:27
Kamix: Chodzi mi o pomoc taką jak wczoraj
21 cze 12:27
Phoebe Campbell: ok
21 cze 12:27
Lorak: Uzasadnij, że równanie x3 + 2x + 1 = 0 ma rozwiązanie w przedziale <−1;0>.
Skorzystamy z twierdzenia Darboux, które mówi że każda funkcja ciągła w przedziale [a,b]
przyjmuje wszystkie wartości pomiędzy f(a) i f(b).
Niech f(x) = x3 + 2x +1
Mamy:
f(−1)=−1−2+1=−2
f(0)=1
Ponieważ funkcja f jest ciągła oraz f(−1) * f(0) < 0, to na mocy twierdzenia Darboux równanie
f(x) = 0 ma rozwiązanie w przedziale [−1;0]
21 cze 13:12
Phoebe Campbell: Dziękuje Lorak.
Czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak zrobić taki przykład:
uzasadnij, że równanie ma przynajmniej jedno rozwiązanie x3 − 4x + 1 = 0
21 cze 13:18
Lorak: Podobnie jak poprzednio

Szukamy takich dwóch argumentów a,b, że f(a) * f(b) < 0
I na przykład: f(0) = 1, f(1) = −2. Stąd wniosek, że w przedziale [0;1] jest miejsce zerowe
funkcji f, czyli tym samym pokazaliśmy, że równianie f(x) = 0 ma przynajmniej jedno
rozwiązanie.
21 cze 13:30
Saizou : Zasadnicze tw. arytmetyki mówi że wielomian n−tego stopnia ma n pierwiastków zespolonych
21 cze 13:34
Saizou : oj sorry nie doczytałem że w danym przedziale, no to najlepiej powołać się na tw. Darobux tak
jak to zrobił Lorak
21 cze 13:35
Kacper:
Saizou ja osobiście wolę wersję:
Wielomian stopnia n, ma co najmniej jeden pierwiastek zespolony.

A i to nie jest zasadnicze twierdzenie arytmetyki

tylko algebry
21 cze 13:54
Phoebe Campbell:
Musze sobie to wszystko kilka razy przeczytać

Dzięki za pomoc
21 cze 13:57
Saizou : masz rację
Kacper że to algebry
21 cze 14:09