Pole między krzywymi
_No_Name: Oblicz pole między krzywymi:
y=x
2
y=3*x
y=1/2*x
2
W odpowiedziach napisali, żę wynikiem jest 13,5, a mi wychodzi 4,5.
Moglibyście to sprawdzić?
Moje obliczenia:
http://puu.sh/iwZMA/06014917ed.jpg
21 cze 10:49
Szymon:

Bo to nie jest ten obszar, narysuj w większej skali i zobaczysz ten obszar, polecam narysować
te krzywe w jakimś programie do rysowania wykresów

PS.Nie wiem jak tu sie zmienia skalę wykresów ...
21 cze 11:03
_No_Name: A więc obszar jaki mam policzyć będzie z góry ograniczony prostą, a z dołu y=1/2x2?
21 cze 11:17
_No_Name: wziąłem pod uwagę tylko to, że parabole nigdzie indziej sie nie przetną xD.
Dzięki Szymon za odpowiedź !
21 cze 11:20
Szymon: Proszę.
21 cze 11:33