Prawdopodobientwo urodzenia
Marek: Cześć

Prawdopodobieństwo urodzenia chłopca wynosi 0,51. Oblicz prawdopodobieństwo tego że w rodzienie
w której jest troje dzieci:
a) wszystkie sa dziewczynkami
b) wszystkie sa chlopcami
c) jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba chlopców?
21 cze 10:21
PW: Schemat Bernoullego.
p = 0,51, q = 0,49, liczba powtórzeń N = 3.
21 cze 12:15
Pomoże ktoś?: | | | | 3! | |
a) P3 (3)= | = |
| *0,513*0,490=0,133 |
| | | (3−3)!*3! | |
| | | | 3! | |
b) P3 (0)= | = |
| *0,510*0,493=0,118 |
| | | (3−0)!*0! | |
c) (n+1)q = 4*0,49 = 2
22 cze 12:41
Pomoże ktoś?: Jeżeli mógłby ktoś sprawdzić
22 cze 12:41
Janek191:
| | | |
a) P3(3) = | *0,493*0,510 = 0,493 |
| | |
| | | |
b) P3(3) = | *0,513*0,490 = 0,513 |
| | |
c)
p = 0,51
więc
( n +1)*p = 4*0,51 = 2,04 − nie jest liczbą całkowitą
zatem najbardziej prawdopodobną liczbą sukcesów jest
[ ( n +1)*p ] = [ 2,02 ] = 2
22 cze 13:07
Prawdopodobnie: Dziękuję
22 cze 13:13