prosze pomuscie mi
letycja: zbadaj monotonicznosc i zjajdz ekstrema funkcji
21 cze 10:16
5-latek: Piszsemy pomóżcie mi
No to oblicz najpierw pochodna
21 cze 12:08
PW: Podpowiem dla ułatwienia obliczeń:
| | x2−4+3 | | 3 | |
f(x) = |
| = 1 + |
| . |
| | x2−4 | | x2−4 | |
Prawdę mówiąc zdolny uczeń gimnazjum (nie wiedząc nic o pochodnych) rozwiązałby sposobem
elementarnym.
21 cze 12:44
Michcio: Jak to tym elementarnym sposobem rozwiązać panie PW
22 cze 01:10
b.: Wprawdzie nie jestem PW, ale po prostu, znając własności funkcji kwadratowej z mianownika można
wywnioskować odpowiednie własności funkcji f.
Na przykład, jeśli g jest dodatnia i rosnąca, to 1/g jest malejąca, itd.
22 cze 09:08
Michcio: | | 3 | | 3 | |
Gdy x ∊ <2 , +∞) to x2−4 jest rosnąca, czyli |
| jest malejąca, a także 1+ |
| |
| | x2−4 | | x2−4 | |
jest malejąca
| | 3 | |
Gdy x ∊ (−∞, 2) to x2−4 jest malejąca czyli |
| +1 jest rosnąca tak  |
| | x2−4 | |
22 cze 10:33
J:
dla x ∊ (−∞,−2) U (− 2,0) funkcja f(x) = x2 − 4 jest malejąca, a g(x) rosnąca
dla x ∊ (0,2) U (2,+∞) funkcja f(x) = x2 − 4 jest rosnąca, a g(x) malejąca
22 cze 10:44
Michcio: Kurde pomyliłem x
2−4 z x
2−4x

No tak i dla x=2 i x=−2 funkcja ta z ułamkiem nie jest określona
Oki
22 cze 10:48
ZKS:
Zbiór wartości i ekstremum.
0 ≤ x
2 <
∞
−4 ≤ x
2 − 4 <
∞
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ≥ |
| ∨ |
| > 0 |
| | 4 | | x2 − 4 | | x2 − 4 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
− |
| ≥ |
| ∨ |
| > 0 |
| | 4 | | x2 − 4 | | x2 − 4 | |
| 1 | | 3 | | 3 | |
| ≥ |
| + 1 ∨ |
| + 1 > 1 |
| 4 | | x2 − 4 | | x2 − 4 | |
22 cze 10:53
J:
| | 1 | |
asymptota pozioma : y = 1 , ekstremum lokalne dla: x = 0 fmax = |
| |
| | 4 | |
22 cze 10:56