matematykaszkolna.pl
f(x, y) ekstremum Draghan: Wyznaczenie ekstremum. Dla f−cji 2 zmiennych. Mam wyznaczone punkty podejrzane, spełnione warunki konieczne... I teraz należy określić, czy w danym punkcie jest maksimum czy minimum. Czy mogę wziąć dowolną czystą pochodną cząstkową drugiego rzędu w tym punkcie i porównać względem zera? Czy trzeba wziąć jedną konkretną, "po iksie"?
21 cze 00:00
kyrtap: jak masz wyznaczone punkty i jak wiesz że to są już ekstrema to podstawiasz te współrzędne pod pochodną po x i sprawdzasz
21 cze 00:12
52: Mnie uczono, aby patrzeć na fxx i wtedy określać czy to minimum czy maksimum.
21 cze 00:14
Draghan: Pytam, bo mam w notatkach jakoś tak niefortunnie zapisane, że:
 d2f 
1. Jeśli

< 0 to jest maksimum.
 dx2 
 d2f 
2. Jeśli

> 0 to jest minimum.
 dy2 
I tak patrzę na to i się zastanawiam, czy tak rzeczywiście było, czy może się pomyliłem.
21 cze 00:26
kyrtap:
 d2f 
w 2 punkcie Jeśli

> 0 jest minimum
 dx2 
21 cze 00:32
52: emotka
21 cze 00:38
Draghan: No, to by się i zgadzało. emotka emotka
21 cze 00:39
Trivial: Dla funkcji wielu zmiennych wystarczy sprawdzić określoność macierzy Hessego w podejrzanych punktach.
 2f 
H = [

]i,j
 ∂xi∂xj 
Jeżeli macierz H jest w punkcie P: 1) dodatnio określona → minimum 2) ujemnie określona → maksimum 3) nieokreślona → brak ekstremum 4) półokreślona → kryterium nie rozstrzyga Czyli dla przypadku dwuwymiarowego:

nawias
fxx fxy
nawias
nawias
fyx fyy
nawias

nawias
fxx fxy
nawias
nawias
fxy fyy
nawias

H =
=

Niech A = fxx oraz B = fxxfyy − fxy2. Z kryterium Sylvestra: (1) A > 0, B > 0 → minimum (2) A < 0, B > 0 → maksimum (3) A ≠ 0, B ≠ 0, ale nie zachodzi (1) lub (2) → brak ekstremum (4) inne przypadki → kryterium nie rozstrzyga
21 cze 12:59
Draghan: Skąd wziąłeś oznaczenia dla pochodnych cząstkowych? Kiedy zdam z matmy, to się temu przyjrzę. Na chwilę obecną nie chcę sobie mieszać, bo mam jeszcze za dużo do przypomnienia, a do mojego egzaminu wystarczy mi badanie ekstremów w taki sposób, jak przedstawiłem wyżej... A tak poza tym, pojęcia którymi operujesz, słyszę pierwszy raz w życiu. emotka
21 cze 13:18
Kacper: Czyli widać, że nie chodzisz na wykłady
21 cze 13:56
Draghan: Kacper − w tym semestrze nie byłem na jednym i pół. Po prostu nie miałem takich cudów*. _________________ *oczywiście wiem, że nie są to żadne cuda tylko normalna matma, ale jak człowiek nie rozumie, to mówi: "magia!". emotka
21 cze 14:19
Trivial: Jak to skąd wziąłem − trzeba być pomysłowym. emotka Ja wpisuję encję HTML: &part;, klikam podgląd i kopiuję.
21 cze 16:24