Sześcienną kostką rzucamy 10 razy
Axel: Sześcienną kostką rzucamy 10 razy. Niech X oznacza ilość 6, które mają wypaść:
1) X=1 (w 10 rzutach tylko raz wypada 6)
2)x>=1 (w 10 rzutach minimum raz wypada 6)
20 cze 21:13
Axel:
20 cze 21:17
Mila:
Jakie masz polecenie? Najlepiej pisać oryginalną treść zadania bez skrótów.
20 cze 21:20
Axel: Taką mam treść. Dosłownie. Zadanie z poziomu gimnazjum a ja na Politechnice sie z nim mecze
20 cze 21:21
Axel: Sześcienną kostką rzucamy 10 razy. Niech X oznacza ilość 6, które mają
wypaść i oblicz prawdopodobieństwo, że:
1) X=1 (w 10 rzutach tylko raz wypada 6)
2)x>=1 (w 10 rzutach minimum raz wypada 6)
20 cze 21:29
Mila:
Chyba chodzi o prawdopodobieństwo.
|Ω|=6
10
A− w 10 rzutach tylko raz wypada 6
albo schemat Bernoulliego
| | 1 | |
p= |
| − prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie (wypadła szóstka) |
| | 6 | |
| | 5 | |
q= |
| −prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie (nie wypadła szóstka) |
| | 6 | |
| | 1 | | 5 | | 10*59 | |
P(S10=1)=10*( |
| )1*( |
| )9= |
| |
| | 6 | | 6 | | 610 | |
b) oblicz prawd. zdarzenia przeciwnego
B' − ani raz nie wypadnie szóstka.
Masz do wyboru dwa sposoby.
b)
20 cze 21:34
Axel: a drugi ppkt?
20 cze 21:42
Mila:
Dałam wskazówkę, nie dasz rady?
20 cze 21:48
Axel: ani razu bylby najprostszy uwazam

Czyli 2 a
20 cze 21:54
20 cze 21:59
Axel: Dziękuję
20 cze 22:03
Axel: @Mila ogarniasz moze statystykę?
20 cze 22:04
Mila:
Na jakim poziomie?
20 cze 22:14