Funkcja
Gruby: Funkcja f opisana jest wzorem:
f(x)=x−5x+2
Oblicz wartość tej funkcji dla argumentu x= − √3 i zapisz ją w postaci a+b*√c,
gdzie a,b,c są liczbami całkowitymi i c > 0.
20 cze 21:07
5-latek: No to podstawiaj i licz
20 cze 21:09
Gruby: Ale o co chodzi w zapisz ją w postaci a+b*√c,
gdzie a,b,c są liczbami całkowitymi i c > 0.
20 cze 21:10
5-latek: Podstwiasz
| | −√3−5 | | −√3−5 | |
f(−√3)= |
| = |
| teraz usun niewymierność z mianownika i |
| | −√3+2 | | 2−√3 | |
dostaniesz ta postac o która chodzi
20 cze 21:13
Gruby: Dzięki
20 cze 21:15
5-latek: podaje przykład
3+2√5 lub −5−8√13 chodzi o takie postacie
20 cze 21:16