całka, sprawdzenie
student: całka
witam, chciałem się zapytać, czy dobrze zostało wszystko podstawione pod całkowanie przez
części:
(od 0 do 1) ∫xe
2x dx = |u=x v'=e
2x| =>| u'=1 v= e
2x| => xe
2x −∫1*e
2xdx < w tym
momencie się
zatrzymałem. Albo coś spaprałem, albo nie wiem co dalej, mógłby ktoś
zerknąć/pomóc/podpowiedzieć?
20 cze 19:03
Saizou :
| | 1 | |
∫e2xdt= |
| e2x podstaw sobie 2x=t, dx=1/2 dt |
| | 2 | |
20 cze 19:07
student: więc robić to przez podstawianie, a nie części?
20 cze 19:10
Saizou :
najpierw przez części a potem przez podstawienie
20 cze 19:13
student: mam nadzieję, że się uda, dziękuję
20 cze 19:18
Saizou :
tylko dobrze scałkuj e2x
20 cze 19:19
student: | 1 | |
| e 2x , dobrze myślę ?  |
| 2 | |
20 cze 19:26
Saizou : tak, sam ci to nawet napisałem
20 cze 19:27
student: faktycznie, dzięki
20 cze 19:29
student: | | e2 | |
ostateczny wynik : |
| +1 ? |
| | 4 | |
20 cze 19:39
Saizou :
20 cze 19:45
20 cze 19:46
student: gdzieś musiałem się machnąć, zaraz znajdę błąd i poprawię. Dziękuję !
20 cze 19:56