oblicz całki oznaczone
xyz: Oblicz całki oznaczone− górna granica =1 dolna granica=0
1
∫ 12x2(x3+1)3dx
0
górna granica=3 dolna granica=1
3
∫ 1/(x2+x)dx
1
20 cze 18:18
Mila:
1) Podnieś do trzeciej potęgi, potem wymnóż przez 12x
2 i dostaniesz całki elementarne.
2)
| | 1 | |
∫ |
| dx =... ułamki proste |
| | x*(x+1) | |
Będą problemy, to pisz
20 cze 18:50
henrys: 1) albo oblicz najpierw całkę nieoznaczoną. Podstawiając x3+1=t.
20 cze 19:17
J:
sposob podstawienia lepszy
20 cze 19:38
Mila:
Tak, mniej pracy.
20 cze 21:40