aa
Hugo: FIZYKA 22.06.2015 , Qulka

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązywaniu zadań

W polu nieskończenie długiego przewodu z prądem I, porusza się ramka prostokątna
o bokach a i b. Prędkość ramki jest stała i skierowana prostopadle do dłuższego boku
ramki, b, a jej wartość wynosi v. Przewód pozostaje stale w płaszczyźnie ramki i jest
równoległy do niego. Znaleźć siłę elektromotoryczną indukcji w ramce, gdy jej bliższy
bok znajduje się w odległości h od przewodu z prądem.
http://scr.hu/2pdc/8dx4a
Mamy:
I
boki a,b
v
h
szukana siła elektromotoryczna czyli E
Jak to zrobic

..? Nie mozna korzystać z gotowych wzorów zbytnio trzeba wyprowadzac
zazwyczaj na całkach
20 cze 18:17
bezendu:
Chóko chyba deadline się zbliża ?
20 cze 18:20
Qulka: mam kłopot z polskim

do czego się odnosi zaimek "niego"
20 cze 18:28
Qulka: jak dla mnie to 0 bo w czasie się nie zmienia nic
20 cze 18:38
Hugo: Qulko am wyprowadzenia pewne tylko mam chaotyczne notatki
E = d fi / dt
dfi = B * dS = Bds
∫B dl = u
ol
B*2pi*r = u
ol
fi = ∫
x x+a u
ol/2pi*r * bdr
= uolb/2pi * ln((x+a)/a)
E = − d*fi/dt = −v u
olb/2pi*(1/x+a −1/x)
:(( ale ja tego nie rozumiem wytłumaczyla bys?
20 cze 18:42
Qulka: pierwsze to że SEM powstaje tylko gdy fi(strumień) zmienia się w czasie
drugie że jak jest stałe B to musi się zmieniać pole powierzchni w tym polu magnetycznym
20 cze 18:45
20 cze 18:56
20 cze 19:02
Hugo: Udało mi sie wypożyczyć kolege żeby mi potłumaczył wieczorkiem ehh ... mam 6 zestawów, będą 4
zadania jedno z nich to Gauss
20 cze 19:03
Hugo: Co to za książka?
20 cze 19:07
Qulka: K.Jezierski B. Kołodka K.Sierański Fizyka Wzory i prawa z objaśnieniami to 3 tomiki
(zielona,niebieska ,czerwona) Zadania z rozwiązaniami (żółta okładka)
20 cze 19:10
Qulka: to był skan z żółtej ... w niebieskiej są fajne wzorki z obrazkami jak chcesz to też zeskanuję
20 cze 19:11
20 cze 19:18
Qulka: ta
20 cze 19:19
Qulka: a nie ..stare wydanie z czerwoną okładką w tym 3 tomowym trzecia to różowa
20 cze 19:20
Hugo: po posiłkuje sie twoim linkiem zobacze jak potem co i jak

Dziękuję Ci ! mam nadzieje ze
jakoś przejde przez ten semestr... matematyke dyskretna jednak mam dopuszczenie do egzaminu ^^
20 cze 19:24
Qulka: już znalazłam różnice ..są 3 tomy wzory i prawa są 2 tomy zadania z rozwiązaniami i 2 tomy
repetytorium
20 cze 19:47
kyrtap: Qulka masz cały zestaw?
20 cze 20:07
Qulka: nie mam repetytoriów
20 cze 20:22
bezendu:
Qulka rzucisz okiem na mój temat ?
20 cze 20:26
daras: Wszystko zalezy od tego , czy natężenie prądu w tym przewodniku się zmnienia czy nie. Tego uczą
już w gimnazjum−brak zmniany strumienia indukcji to SEM = 0 (tylko wtedy nie mówi sie o
strumieniu

.
21 cze 07:21