całki
pomocy:
proszę o rozwiązanie
S−całka z ....................
20 cze 17:19
Janek191:
Znak całki jest w tabeli poniżej

∫
20 cze 17:23
pomocy: ok a jak to się robi?
20 cze 17:27
pomocy: w sensie te 2 przykłady
20 cze 17:28
Janek191:
II rozkład na ułamki proste
x2 + x − 2 = ( x + 2)*( x − 1)
20 cze 17:29
Mila:
1)
| x4 | | x4−1+1 | | 1 | |
| = |
| =1+ |
| |
| x4−1 | | x4−1 | | x4−1 | |
| | x4 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫dx+∫ |
| dx= |
| | x4−1 | | x4−1 | |
| | 1 | |
=x+∫ |
| dx i teraz ułamki proste |
| | (x−1)*(x+1)*(x2+1) | |
Poradzisz sobie?
20 cze 21:47
pomocy: raczej nie bo wychodzi po przekształceniu podobnie jak w
drugim przykładzie,którego również nie umiem
20 cze 22:23
Mila: | 1 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| teraz prawą sprowadzamy do |
| (x−1)*(x+1)*(x2+1) | | x−1 | | x+1 | | x2+1 | |
wspólnego mianownika
| | A*(x+1)*(x2+1)+B*(x−1)*(x2+1)+(Cx+D)*(x2−1) | |
P= |
| |
| | (x−1)*(x+1)*(x2+1) | |
1=A*(x+1)*(x
2+1)+B*(x−1)*(x
2+1)+(Cx+D)*(x
2−1)
1=A*(x
3+x+x
2+1)+B*(x
3+x−x
2−1)+Cx
3−Cx+Dx
2−D
1=A*x
3+Ax+Ax
2+A)+B*x
3+Bx−Bx
2−B+Cx
3−Cx+Dx
2−D grupujemy wg potęg zmiennej x
1=x
3*(A+B+C)+x
2*(A−B+D)+x*(A+B−C)+(A−B−D)
A+B+C=0
A−B+D=0
A+B−C=0
A−B−D=1
Rozwiąż układ i obliczaj całki :
| | A | | B | | Cx+D | |
∫ |
| dx +∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x−1 | | x+1 | | x2+1 | |
20 cze 23:02
pomocy: dzięki już ogarniam
21 cze 12:34
pomocy: czyli w tym drugim przykładzie będzie
| | 1 | | A | | B | |
∫ |
| = |
| + |
| i dalej tak jak w rozwiązanym wyżej |
| | (x+2)(x−1) | | x+2 | | x−1 | |
21 cze 12:40
Mila:
Tak , ale o znaku całki zapomniałaś.
21 cze 16:28