matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
korek:
całka oznaczona: mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć ja rozwiązać całkę oznaczoną?
x
ograniczona od
√
2
do
√
3
∫
dx
x
2
− 1
z góry dziękuję
20 cze 16:55
J:
1
=
lnIx
2
− 1I i liczysz roznicę dla granic
2
20 cze 16:59
Maslanek:
Inaczej mówiąc: twierdzenie Newtona−Lebinitza
20 cze 17:01
Janek191:
x
2x
∫
dx = 0,5 ∫
dx = 0,5 ln I x
2
− 1 I + C
x
2
− 1
x
2
− 1
więc
√
3
x
∫
dx = 0,5 ln I 3 − 1I − 0,5 ln I 2 − 1 I = 0,5 ln 2
x
2
− 1
√
2
20 cze 17:06