całka podwójna - blad
Wtorek: Witam, mam problem z taką oto całką podwójna ∫∫ lnxdxdy , w obszarze D
ograniczony krzywymi : y=−x2+2x , y=−x+2
Po narysowaniu wykresu mam do oblicznia całke z
2 −x2+2x
∫∫ lnxdxdy= ∫ { ∫ lnxdy} dx=...
D 1 −x+2
Liczę całke nieoznaczoną:
Następnie ∫lnxdy= lnx∫dy= ylnx+C
−x2+2x
[ylnx]I = −x2lnx+3xlnx−2lnx
−x+2
∫( −x2lnx+3xlnx−2lnx)dx = po obliczeniu kazdej calki wyszedl wynik =
−13x3lnx+19x3+32x2lnx−34x2−2xlnx+2x+C
Jednak po podstawieniu granic calkowania, wynik wychodzi inny niz w kalkulatorze, gdzie robie
blad? co jest zle?
20 cze 16:46
Przemysław: Czy to jest podobne do wyniku, jaki ma być?
20 cze 17:01
Wtorek: Tak , wychodzi tak samo.
20 cze 17:12
Wtorek: To gdzie jest blad?
20 cze 17:20
Przemysław: Za chwilkę napiszę jak mam, tylko chwilę, plx
20 cze 17:21
Przemysław: ∫
21∫
−x2+2x−x+2lnxdydx=
∫
21lnx(−x
2+3x−2)dx=
<teraz przez części>
| | x3 | | 3x2 | | x3 | | 3x2 | | 1 | |
((− |
| + |
| −2x)lnx)21−∫12((− |
| + |
| −2x)* |
| dx= |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | x | |
| | x3 | | 3x2 | | x2 | | 3x | |
((− |
| + |
| −2x)lnx)21−∫12(− |
| + |
| −2)dx= |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 23 | | 3*22 | | x3 | | 3x2 | |
((− |
| + |
| −2*2)ln2)−(− |
| + |
| −2x)21= |
| | 3 | | 2 | | 9 | | 4 | |
| | 2 | | 8 | | 12 | | 1 | | 3 | |
− |
| ln2−(− |
| + |
| −4)+(− |
| + |
| −2)= |
| | 3 | | 9 | | 4 | | 9 | | 4 | |
20 cze 17:40
Przemysław: Czyli, że błąd masz dopiero tam, gdzie liczysz te wszystkie całki, na końcu,
ew. przy wstawianiu granic całkowania.
20 cze 17:46
Mila:
1∫
2[
−x+2∫
−x2+2x(lnx)dy]dx=
1∫
2[ylnx]
−x+2−x2+2x=
=
1∫
2(lnx*[−x
2+2x+x−2]dx=
=
1∫
2(−x
2lnx+3xlnx−2lnx)dx=
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
=[ |
| x3− |
| x3lnx+ |
| x2lnx− |
| x2+2x−2xlnx]12= |
| | 9 | | 3 | | 2 | | 4 | |
| | 8 | | 8 | | 3 | | 1 | | 3 | |
= |
| − |
| ln(2)+ |
| *4ln(2)−3+4−4ln(2)− |
| +0−0+ |
| −2+0= |
| | 9 | | 3 | | 2 | | 9 | | 4 | |
| | 7 | | 1 | | 8 | | 19 | | 2 | |
= |
| − |
| +2ln(2)− |
| ln(2)= |
| − |
| ln(2) |
| | 9 | | 4 | | 3 | | 36 | | 3 | |
20 cze 17:49
Wtorek: dziękuje wam

juz mam dobrzę , błędy tkwią w szczegółach , trzeba ostroznie liczyc.
20 cze 17:50
Mila:
20 cze 17:53