Egz
52: Granica...
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim ( |
| lnx − |
| ln(x+2)+ |
| ln3) kompletnie nie wiem co dalej... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x−>
∞
| | 1 | |
wyciągałem |
| przed nawias potem ze wzorów z logarytmami je dodawałem i odejmowałem i |
| | 2 | |
wyszło mi coś takiego
x−>
∞
20 cze 16:18
Saizou : z prawa działa na logarytmach mamy
| | 1 | | x | | 1 | |
limx→∞ |
| ln |
| +ln3=[ |
| ln1+ln3]=ln3 |
| | 2 | | x+2 | | 2 | |
20 cze 16:20
52: Cześć
20 cze 16:21
Saizou : | | x | |
a ile to granica z |
| przy x→ ∞  |
| | x+2 | |
20 cze 16:23
52: a mogę to tak jeśli mam to w logarytmie ?
20 cze 16:24
52: Ok, mam
| | x | | 2 | |
Po prostu |
| =1− |
| |
| | x+2 | | x+2 | |
jak to wstawię to będzie 1, czyli tak jak powinno być.
Dzięki
20 cze 16:26
Saizou :
możesz, dlaczego by nie
20 cze 16:26
Maslanek: Tak, ponieważ funkcja ln jest ciągła w jedynce
20 cze 16:27
52: Cześć
Maslanek
20 cze 16:30
Maslanek: Hej
20 cze 16:46