wyznacz ekstrema lokalne funkcji
matma100: wyznacz ekstrema lokalne funkcji
z=f(x,y)=2x3+y2−6xy−1
20 cze 16:12
J:
liczymy pochodne cząstkowe: fx oraz fy
20 cze 16:17
AS: A nie możesz poszukać reguł wyznaczania
ekstremów funkcji o dwóch zmiennych.
Przecież to podstawa.
Nie oglądaj się na innych tylko zrób samemu.
Powodzenia
20 cze 16:18
Przemysław: f'
x=6x
2−6y
f'
y=2y−6x
x=0 lub x=3
y=0 y=9
f''
xx=12x
f''
yy=2
f''
xy=f''
yx=−6
Hess f = 12x −6
−6 2
Hess|
(0,0)= 0 −6
−6 2
Znaki minorów głównych: 0, − ⇒ punkt siodłowy w (0,0)
Hess|
(3,9) = 36 −6
−6 2
Znaki minorów głównych: +, + ⇒macierz dodatnio określona⇒minimum lokalne w (3,9)
Mogłem się gdzieś pomylić oczywiście
20 cze 16:19