szybko ustny.
Marcin : Oblicz objętość walca wiedząc że jego promień jewt O połowę krótszy od wysokości .
20 cze 15:12
20 cze 15:14
Marcin : Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc że jego przekątna ma dł 3cm
tworząc z podstawą kąt 60°
20 cze 15:20
Benny:

H
2+(a
√2)
2=d
2
V=a
2*H
Raczej dobrze
20 cze 15:28
Bogdan:

Korzystamy z wiedzy nabytej w II klasie gimnazjum (rysunek pokazuje o co chodzi).
| | 1 | | 3 | | 3 | | 27 | |
V = |
| *( |
| )2* |
| √3 = |
| √3 i już |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 16 | |
20 cze 15:34
Benny: @
Bogdan za dużo wiedzy w szkole wpajają i zapomina się o najprostszych sposobach.
Oczywiście chodzi Ci o to, że odcinek przy kącie 60
o jest dwa razy krótszy od
przeciwprostokątnej?
20 cze 15:41
Bogdan:
20 cze 15:43