Różniczkowalność funkcji wielu zmiennych
Przemysław: Sprawdzić czy funkcja jest różniczkowalna:
0, gdy x=0 lub y=0
(te ułamki są w wykładnikach eksponenty)
rozumiem, że najlepiej zacząć od sprawdzenia ciągłości i tu jest moje pierwsze pytanie:
czy wystarczy sprawdzić czy:
lim A= 0
x→0
y→0
czy jeszcze trzeba:
lim A=0
x→0
+
lim A=0
x→0
−
lim A=0
y→0
+
lim A=0
y→0
−
Inna sprawa, jak mam sprawdzać ciągłość pochodnych cząstkowych (mam na myśli to, że jak po
prostu je policzę, to ich postać jest na prawdę potężna). Czy jest jakiś lepszy sposób?
Proszę o pomoc
20 cze 13:57
Przemysław: To już bez tych wszystkich pytań. Gdyby ktoś zrobił, to bym zobaczył na przykładzie.
Prooooszę
20 cze 16:44
Maslanek: Pierwsze sprawdzenie implikuje wszystkie pozostałe.
Zastanawiam się, czy w drugą stronę to działa (czyli czy ciągłośc po współrzędnych implikuje
ciągłość globalną) i chyba nie
20 cze 16:49
Przemysław: O! Dziękuję

To wychodzi, że jest ciągła, bo ta granica faktycznie jest równa 0.
A teraz co dalej robić?
20 cze 16:52
Maslanek: Uproszczona forma pochodnej cząstkowej jest znośna i wydaje się dość łatwa do obliczenia

Zdaje się, że wystarczy zapisać mianownik w formie ułamków (odwrotności), żeby dostać coś dość
miło aplikowalnego
20 cze 16:57
Przemysław: I wtedy sprawdzać czy:
lim f'x=0
x→0+
lim f'x=0
x→0−
lim f'y=0
y→0+
lim f'y=0
y→0−
20 cze 17:03
Przemysław: W sensie, to miało być pytanie
20 cze 17:05
Przemysław: W każdym razie, dziękuję bardzo
20 cze 17:46
Maslanek: Hm... W ogóle granicę w 0. Nie trzeba dzielić na strony, jeżeli to nie jest konieczne
20 cze 17:54
Przemysław: No w sumie. Tam są i tak kwadraty to znak zawsze "+" będzie, więc faktycznie nie trzeba.
20 cze 17:56
Maslanek: Generalnie nie trzeba. W ogóle zwątpiłem w to Twoje badanie granicy, bo powinno się ją badać
chyba w (x,y)−>(0,0).
W końcu to funkcja dwóch zmiennych, więc badanie ciągłości odbywa się na płaszczyźnie.
20 cze 18:01
Przemysław: Masz na myśli granice pochodnych czy całej funkcji w tym momencie?
20 cze 18:03
henrys: | | √2 | |
Jak (x,y) →(0,0) to granica jest równa |
| brak ciągłości funkcji w (0,0) |
| | 2 | |
20 cze 18:15
henrys: aaa kurde co ja pisze
20 cze 18:16
Przemysław: Do tej granicy, to można sobie założyć najpierw x≥y i z 3 funkcji, a potem y≥x i znowu.
I wychodzi 0.
20 cze 18:20