Dziele calki
Ala: Siemka, mam problem z zadankiem tego typu :
Jak to obliczyc krok po kroku, z gory dziekuje
20 cze 13:34
ICSP: Podstawienie t = 6√x
20 cze 13:35
Ala: Za bardzo kombinowalam...:C dzieki jeszcze raz
20 cze 13:39
Ala: Jestem bezradana... mylaslalam ze ta wskazowka mi cos pomoze, ale wynik wogole sie nie zgadza.
20 cze 14:30
ICSP: Pokaż jak liczysz
20 cze 14:33
Przemysław: t=
6√x
dx=6*x{
{56}dt
20 cze 14:34
Przemysław: O kurcze, przepraszam, nie chciałem jeszcze tego wysyłać, może być zupełnie źle.
20 cze 14:34
J:
t6 = x , 6t5dt = dx √x = (t6)1/2 = t3 , 3√x = t2 ... próbuj teraz
20 cze 14:35
J:
sorry
ICSP ... nie widziałem Twojego postu
20 cze 14:36
Ala: Doliczylam sie do czegos takiego i to jest dobrze...
No chyba ze poszlam w zlym kierunku....
20 cze 15:17
Benny: Nie znam się na tym, ale może spróbuj rozdzielić na dwie całki.
| 1 | | 1 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| ? |
| t3+t2 | | t2(t+1) | | t2 | | t+1 | |
20 cze 15:19
ICSP: źle.
dx = 6t
5 dt
| | 6t5dt | | t3 | |
= ∫ |
| = 6∫ |
| dt = ... |
| | t3 + t2 | | t + 1 | |
20 cze 15:23
J:
| | 6t5 | | t3 | |
źle ... dochodzisz do całki: ∫ |
| dt = 6∫ |
| dt |
| | t2+t3 | | t+1 | |
| | t3 +1 | | 1 | |
..teraz wskazówka: .. = 6 ∫ |
| dt −6 ∫ |
| dt |
| | t+1 | | t+1 | |
w pierwszej rozkładasz licznik ze wzoru: a
3 + 1 = ...
20 cze 15:25
J:
upss...
20 cze 15:26
Ala: | | t5−1+1 | | 1 | |
Przedwskazwka ma byc 6∫ |
| dt = 6∫t2 dt − 6∫ |
| dt = |
| | t2(t+1) | | t+1 | |
| | 1 | | 1−t+t | | (t+1)−t | | t+1 | | t | |
− 6∫ |
| dt = − 6∫ |
| dt =− 6∫ |
| dt = 6∫ |
| dt + 6∫ |
| dt |
| | t+1 | | t+1 | | t+1 | | t+1 | | t+1 | |
=
gdzie jest blad ?
20 cze 16:09
ICSP: Już na samym początku.
Spójrz na mój wpis z godziny 15:23.
20 cze 16:12
J:
źle ...popatrz post: 15:25
20 cze 16:13
J:
| | 1 | |
= 6 [∫(t2 − t +1)dt − ∫ |
| dt] = ... |
| | t+1 | |
20 cze 16:16