matematykaszkolna.pl
granica z logarytmem naturalnym ledzeppelin: Pomocy , mam problem bo mam wynik z całki :
1 3 

ln|(

)2 + x2| i to jest w granicach od (−) do i wychodzi symbol nie oznaczony
2 4 
i nie wiem co z ta granica , albo granicami zrobic, bardzo prosze o pomoc emotka
20 cze 13:04
ledzeppelin: pomoże ktoś ? Bardzo proszę o pomoc , z góry dziękuje emotka
21 cze 13:15
ledzeppelin: nikt nie umie mi pomóc ?
21 cze 20:32
b.: całka od − do z f to z definicji następująca suma limT−>−T0 f + limT−>0T f, w Twoim przypadku pierwsza granica to −, druga +, co oznacza (z definicji), że całka jest rozbieżna (całka jest zbieżna, gdy obie te granice są skończone; gdy któraś z granic nie istnieje lub jedna jest +, a druga −, to całka jest rozbieżna, w pozostałych przypadkach całka też jest rozbieżna, ale można dodać, że do lub −)
22 cze 09:01
Saizou : b ale masz błąd, skąd wiesz że "prędkość" dążenia do − jest taka sama jak do + ?
22 cze 09:03
b.: W zasadzie definicja powinna być sformułowana inaczej, jeśli obie napisane wyżej granice istnieją i są skończone, to mówimy, że całka (od − do ) jest zbieżna, w przeciwnym razie jest rozbieżna. W ten sposób unika się pisania wyrażeń, które nie mają sensu.
22 cze 09:10
Saizou : tak, ale chodzi mi o to ze jeśli piszesz T→− i T→+ to one rozchodzą się z podobną "szybkością" a tak nie musi być. Lepiej napisać że T→− i t→+.
22 cze 09:17