wyniki konkursu matematycznego podano w punktach
ola: wyniki konkursu matematycznego podano w punktach 72,92,90,90,86,86,94,86 Medianż tego zestawu
jest wynik?
20 cze 12:31
ola: Medianą
20 cze 12:49
Dziadek: To może sobie odpowuiedz najpierw na pytanie Co to jest mediana ?
20 cze 12:50
ola: napisałam wynik 86....
20 cze 13:08
pigor: ...,

a dlaczego nie 90

otóż, masz nieparzysta liczbę danych,
to
m=12(90+86)=45+43=
88 . ...
20 cze 13:34
pigor: ... o kurde wtopa, zasugerowałem się ...nie wiadomo czym
i nie uporządkowałem danych; przepraszam...
20 cze 13:36
ola: dzięki...oh napisałam żle....
a teraz mam inne zadanie
graniastosłup może mieć krawędzi 21/113/114
20 cze 13:38
ola: oh uratuj mi odpowiedż bo napisałam 86....
20 cze 13:39
pigor: ..., a więc
72,86,86,86,90,90, 92,94, to m=
12(96+90)=
88 ...

Ufff... upiekło mi się
20 cze 13:39
ola: najpierw napisałam 86+90 podzielone na 2 = 88 ale potem kolega mi powiedział 86....
20 cze 13:43
pigor: ... liczba krawędzi graniastosłupa o podstawie n−kąta to liczba 3n,
czyli podzielna przez 3, a więc:
21, bo 21=3*7, lub
114, bo 114=3*38. ...
20 cze 13:45
ola: napisałam 21 a więc połowa ok...
20 cze 13:47
ola: a następne
w puszce o promieniu podstawy 5 cm i wysokości 20cm zmieści się które jest ok
1,5 l /1,6l/375000 kropel
20 cze 13:48
pigor: .. , no NIE

]] , ale jaja , przecież mamy
parzystą liczbę danych,
czyli
m=86 − masz dobrze; przepraszam i już nie mieszam ...

znikam ...
20 cze 13:52
ola: nieeeeeeeeeeeeeeeee
20 cze 13:53
ola: zostań skontrolujesz mi inne zadania
20 cze 13:53
Przemysław: @
pigor
No ale skoro jest parzysta liczba danych to chyba właśnie średnia z środkowych wyrazów?
Jakby była nieparzysta to środkowy wyraz?
Czy ja już zupełnie nie ogarniam
20 cze 13:59
ICSP: 72,92,90,90,86,86,94,86
po uporządkowaniu :
72 , 86 , 86 , 86 , 90 , 90 , 92 , 94
zaczynamy skreślać zewnętrzne :
86 , 86 , 86 , 90 , 90 , 92
i dalej
86 , 86 , 90 , 90
jeszcze raz
86 , 90
| | 86 + 90 | |
zostały dwa więc mediana jest średnią arytmetyczną tych liczb i wynosi |
| = 88 |
| | 2 | |
20 cze 14:01
ola: dzięki za wytłumaczenie..
a następne
w puszce o promieniu podstawy 5 cm i wysokości 20cm zmieści się które jest ok
1,5 l /1,6l/375000 kropel
20 cze 14:04
ICSP: Wystarczy policzyć objętość walca.
20 cze 14:09
ola: wiem ale proszę o pomoc jeżeli możesz...
napisałam test i sprawdzam poprownośc...
20 cze 14:10
ola: poprawność
20 cze 14:10
Kacper:
A jak duża jest kropla?
20 cze 14:11
ICSP: 1,5
20 cze 14:11
ola: 1mm
20 cze 14:14
ola: 375000kropel o promieniu 1mm
20 cze 14:15
ola: piramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ,długość krawędzi wynosi 4 m, a
krawędzi bocznej 5 m
1 cosinus kąta między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy jest liczbą większą od0,4
2 objętość piramidy jest równa 16 pierw17/3 m3
3 pole powierzchni bocznej piramidy jest mniejsza od pola powierzchni całkowitej czworościanu
foremnego o krawędzi długości 4 m
20 cze 14:19
pigor: ... u mnie ... była oczywiście jakaś okresowa −
−

mam nadzieję − pomroczność jasna i nie bierzcie
na serio moje ... bzdety ; przepraszam uffffffffffffffffffff .
20 cze 14:45
ola: piramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ,długość krawędzi wynosi 4 m, a
krawędzi bocznej 5 m
1 cosinus kąta między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy jest liczbą większą od0,4
2 objętość piramidy jest równa 16 pierw17/3 m3
3 pole powierzchni bocznej piramidy jest mniejsza od pola powierzchni całkowitej czworościanu
foremnego o krawędzi długości 4 m
20 cze 14:48
ola: rozwiązuję proste zadanie w celu przypomnienia.
odwrotną liczbą jest
5 3 − 2 1 x pierw 3 stopnia√−8 = 58 − 23 x pierw 3 stopnia √2 do potęgi 3=
11 11 11 11
27 cze 12:36
ola: rozwiązuję proste zadanie w celu przypomnienia.
odwrotną liczbą jest
5 3 − 2 1 x pierw 3 stopnia√−8 = 58 − 23 x pierw 3 stopnia √2 do potęgi 3=
11 11 11 11
27 cze 12:36
ola: 35 x pierw 3stopnia √−2 do potęgi 3 = potęgi skróciłam i wyszło 35 x (−2) = −70
11
11 11
czy to jest ok −70
11
27 cze 12:41
ola: ICSP: proszę sprawć to
27 cze 12:44