Równania różniczkowe II rzędu
Skoczek:
Potrafi ktoś to zrobić, przynajmniej doprowadzić do postaci z rozdzielonymi zmiennymi
20 cze 12:27
J:
To jest równanie I − go rzędu tzw. jednorodne
| | du | | u | | u | | u | |
|
| = |
| ln |
| ... podstawieniem: z = |
| doprowadzisz do rownania |
| | dx | | x | | x | | x | |
o zmiennych rozdzielonych
20 cze 12:36
Skoczek: Kobieta nam podyktowała na studiach jak równanie II rzędu
20 cze 12:46
Skoczek: nie da się tego inaczej ugryźć?
20 cze 12:47
J:
| | u | |
z = |
| u = zx u' = z'x + z |
| | x | |
| | dz | | dz | | dz | | dx | |
|
| x + z = z*lnz ⇔ |
| = z*lnz − z ⇔ |
| = |
| |
| | dx | | dx | | zlnz − z | | x | |
.... równanie o zmiennych rozdzielonych
20 cze 12:47
J:
to chyba żle zrozumieliście, albo się przejęzyczyła
20 cze 12:50
Skoczek: i jak taką całkę rozwiązać

masakra jakaś to jakiś wałek chyba xD
20 cze 12:56
Skoczek: | | du | | dx | |
mnożę przez x i wychodzi mi |
| = |
| mógłbyś mi rozpisać tą całkę z logarytmem |
| | ulnu | | x2 | |
naturalnym i bym pewnie dalej już dał radę

dzięki za pomoc
20 cze 13:07
ledzeppelin: | | du | |
∫ |
| = ln|lnu| − ponieważ licznik jest pochodną mianownika , zapisz to sobie w takiej |
| | ulnu | |
| | | |
postaci i zobaczysz : |
| |
| | lnu | |
20 cze 13:13
Skoczek: dzięki czyli jednak mamy dobrą kobietę
20 cze 13:14
J:
| | dz | |
proste podstawienie: lnz − 1 = t |
| = dt |
| | z | |
20 cze 13:15
J:
| | dz | | dx | |
masz złą całkę ... ma być: |
| = |
| |
| | z*(lnz−1) | | x | |
20 cze 13:18
Skoczek: ja jednak myślę, że to do czego ja doszedłem, a led skończył to jest dobrze, co nie zmienia
faktu że na pewno ogarniasz to dobrze ale nie chcę sobie już nie wiadomo jak mieszać bo mam
już i tak mętlik w głowię a egzamin w czwartek
20 cze 13:25