Okręgi
Michcio: W okręgu o promieniu 5 poprowadzono cięciwy AB i CD długości 6.
Wykaż że cieciwa AC = 9,6 cm.
20 cze 11:05
Kacper:
20 cze 13:47
Metis:
20 cze 14:42
pigor: ..., treść twoja, czy oryginalna, bo na pierwszy rzut oka nie jest
jednoznaczna − czy czegoś nie ominąłeś

−np. o tych cięciwach,
bo wszystkich przypadków nie chce mi się rozpatrywać ...
20 cze 14:57
Michcio: BC = 6
OJEJ PRZEPRASZAM

Zrobiłem to metodą deltoidu który powstaje ale dumny z tego rozwiązania nie jestem !
20 cze 15:10
Bogdan:
Ciekaw jestem tej metody deltoidu, pokaż to rozwiązanie
20 cze 15:57
Michcio:

Powstał deltoid o bokach 6,5,5,6.
Liczę jego pole na dwa sposoby
| 1 | |
| *AC*BO (iloczyn przekątnych)=2,5AC |
| 2 | |
Z drugiej strony dzielę deltoid na dwa trójkąty równoramienne ABO i BOC (5,5,6) których pole da
się łatwo policzyć
Wynik wychodzi ale rozwiązanie dziwne.
20 cze 16:05
Bogdan:

Szkic rozwiązania (trzeba jeszcze podać założenia).
| | 62 + 52 − 52 | |
Z twierdzenia cosinusów w trójkącie BCS i ABS: cosα = |
| = 0,6 |
| | 2*6*5 | |
cos2α = 2cos
2α − 1 = 2*0,36
2 − 1 = −0,28
Z jedynki trygonometrycznej: sin2α =
√1 − (−0,28)2 = 0,96
| | x | | x | |
Z twierdzenia sinusów w trójkącie ABC: |
| = 2R ⇒ |
| = 2*5 ⇒ x = 9,6 |
| | sin2α | | 0,96 | |
20 cze 16:12
Michcio: Dobrze a to moje rozwiązanie jak oceniasz
20 cze 16:17
Bogdan:
Twoje rozwiązanie jest dobre i jest proste, podoba mi się

. Spróbuj poszukać jeszcze prostsze
rozwiazanie
20 cze 16:29
Bogdan:
cos2α = −0,28
Od razu, bez tw. sinusów, ale z tw. cosinusów w trójkącie ABC:
x2 = 62 + 62 + 2*6*6*0,28 = 92,16 ⇒ x = 9,6
20 cze 16:51
Bogdan:

ΔCES: |ES| =
√25 − 9 = 4 i sinα = 0,8
| | x | |
ΔPBC: |
| = 6*sinα ⇒ x = 12*0,8 = 9,6 |
| | 2 | |
20 cze 18:17
pigor: ..., albo, jeśli O−środek okręgu, D− punkt wspólny
AC z BO⊥AC i dla uproszczenia zapisu
|AC|=2|AD|=
2x=?,
a |OD|=y, to
x2+(5−y)2=62 i (*) x2+y2=52 /− stronami ⇒
⇒ (5−y)
2−y
2=36−25 ⇔ 25−10y=11 ⇔
y=1,4 , stąd i z
(*)
x
2=5
2−1,4
2 ⇔ x
2=23.04 ⇒ x=4,8 ⇒
2x=|AC|=9,6. c.n.w. ...

:
20 cze 22:00