pomoc w wyjaśnieniu
lolaaaa: Do sporządzenia 5 porcji schabu pieczonego zużywa się 850 g surowego mięsa. jaką masę ma porcja
potrawy, jeśli straty w czasie obróbki cieplnej wynoszą
40% ?
jeśli można wyjaśnić obliczenia z góry dziękuje.
20 cze 09:29
Dziadek: A ten jęzor to po co ?
850g:5 =170g masa jednej porcji przed pieczeniem
Masa porcji po upieczeniu to
mp= 170g−(170g*0,4)= policz
20 cze 09:35
lolaaaa: 102 wychodzi
a mam odpowiedzi
a) 85 g
b) 100 g
c) 150 g
d) 170 g
20 cze 09:41
daras: z jęzora wychodzi dodatkowa porcja
20 cze 11:33