matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi:/
Patryk:/:
wyznacz ciąg geometryczny wiedząc, że a3=20, a6=160
19 cze 20:44
Mila:
a
3
=a
1
*q
2
a
6
=a
1
*q
5
⇔ 20=a
1
*q
2
160=a
1
*q
5
============== dzielę stronami
20
a
1
*q
2
=
160
a
1
*q
5
1
1
=
⇔
8
q
3
q=
3
√
8
=2 20=a
1
*2
2
a
1
=5 a
n
=a
1
*q
n−1
⇔ a
n
=5*2
n−1
19 cze 20:50
Eta:
a
6
q
6−3
=
⇒ q
3
=8 ⇒ q=2
a
3
a
3
a
1
=
⇒ a
1
=5
q
2
a
n
=a
1
*q
n−1
⇒ a
n
=5*2
n−1
19 cze 21:10
Patryk:/:
dziękuje
19 cze 21:29
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick