...
Phoebe Campbell:
Właśnie zabrałem się za granice jednostronne i nie wiem czy tak to powinienem robić.
Przykładowe zadanie:
Naszkicuj wykres funkcji f.
Oblicz:
lim f(x)
x−>−1−
oraz
lim f(x)
x−>−1+.
Czy istnieje
lim f(x)
x −> −1?
a) f(x) = −x+2 dla x≤ −1 i 3 dla x > −1
b) f(x) = x−1 dla x<−1 i x2−1 dla x ≥ −1
c) f(x) = 2x+1 dla x <−1 i x3−1 dla x>−1
d) f(x) = x3+4 dla x<−1 i 4−x2 dla x>−1
Tak liczyłem:
a)
x≤−1 jest na osi od lewej, więc to będzie ten z minusem:
lim f(x)
x−>−1−
czyli podstawiam −1 pod x ze wzoru dla tego z minusem i mam −(−1)+2=3
dla x≥−1 f(x) ma stałą wartość 3, więc
lim f(x) = 3
x−>−1−
jedno równa się drugiemu więc jest granica w −1
b)
x<−1 jest z lewej więc
lim f(x)
x−>−1− = −1−1=−2
x≥−1 będzie z prawej, więc
lim f(x) = (−1)2−1=0
x−>−1+
jedno nie równa się drugiemu więc nie ma granicy w −1
itd..
19 cze 17:11
Saizou :
tak granica funkcji f(x) w punkcie skupienie a istnienie jeśli granice prawo− i lewo−stronne
tzn.
limx→a+f(x)=limx→0−f(x)=limx→0f(x)
np. b)
x−1 dla x<−1
f(x)=
x2−1 dla x≥−1
limx→−1f(x)=?
Badamy granice jednostronne, tzn
limx→−1−x−1=−1−1=−2 (bierzemy x−1 bo mamy x dążące z lewej strony do −1 a dla x nieco
mniejszych od −1 mamy x−1)
limx→−1+x2−1=(−1)2−1=1−1=0 (analogicznie braliśmy x2−1)
widzimy że granica prawostronna jest różna od lewostronnej wiec granica w punkcie −1 nie
istnieje
19 cze 17:26
Phoebe Campbell: Dzięki Saizou.
Pytanie jeszcze tylko dlaczego w poleceniu jest aby narysować wykres funkcji.
Czy będą takie przypadki w których nie będę mógł od tak odczytać z równań
co do czego przyporządkować?
19 cze 17:32
Saizou :
| | 1 | |
wykres tutaj ma ci tylko pomóc w określaniu granicy, weźmy np. f(x)= |
| w punkcie x=0 |
| | x | |
i oblicz granicę f(x) w punkcie x=0
19 cze 17:35
Phoebe Campbell:
Tam chyba nie będzie granicy, ale będą granice niewłaściwe jednostronne?
Tym tematem dopiero będę się zajmować, wiec póki co strzelam.
Jeszcze jedno pytanie − czy to jakie są znaki nierówności w układzie równań
ma znaczenie dla wyliczania granic?
19 cze 17:38
Saizou :
ma, bo właśnie w tym punktach podziału zazwyczaj liczy się granice jednostronne
19 cze 17:40
Phoebe Campbell:
Mam na myśli różnicę między np.
−x+2 dla x≤−1 i 3 dla x>−1
a
−x+2 dla x<−1 i 3 dla x>−1
19 cze 17:41
Saizou : wg mnie nie ma
19 cze 17:48
Phoebe Campbell: Dobra, dzięki za pomoc
19 cze 17:48