matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę nieoznaczoną ( całka trygonometryczna )
aguuula95:
sin
2
(x)
∫
1+ cos
2
(x)
19 cze 16:42
ICSP:
PO jakiej zmiennej ?
19 cze 17:01
aguuula95:
dx
19 cze 17:10
ICSP:
Zastosuj podstawienie t = tgx.
sin
2
x
tg
2
x
t
2
sin
2
x =
=
=
sin
2
x + cos
2
x
1 + tg
2
x
1 + t
2
t
2
1
cos
2
x = 1 − sin
2
x = 1 −
=
1 + t
2
t
2
+ 1
1
x = arctg t , dx =
dt
1 + t
2
sin
2
x
∫
dx = ...
1 + cos
2
x
19 cze 17:14