wzor ciagu
wzor: Witam mam taki problem mam dane:
liczba bitow oznaczonych jako 1 w adresie oznacze to tutaj jako "lb" oraz ilosc adresów do
wykorzystania
oznacze to tuaj jako "ilosc−adresow" i teraz zaleznosc miedzy iloscią bitow oznaczonych jako
jeden w adresie a iloscia adresow jest taka:
lb ilosc−adresow
128 1
127 2
126 4
125 8
124 16
123 32
.
.
itd
jak teraz wyznaczyc na tej podstawie wzory ogólne:
a) ilosci adresów w zaleznosci od liczby bitow ( lb)
b) ilosci bitow oznaczonych jako jeden w zaleznosci od ilosci adresow( ilosc− adresow)
19 cze 15:32
Mariusz: lb=128−log2(ilosc−adresow)
19 cze 20:18
Mateusz: To teraz
a) ilosc adresow jak widac to ciąg kolejnych potęg dwójki a wiec
ilosc−adresow = 2n
wiadomo ze 128 bitow to jeden adres IPv6 skoro mamy podaną liczbe bitow np 124 to wykonując
odejmowanie:
128−124 da nam to 4 czyli n=4 a 24 = 16 wiec w ten sposob mozna wyznaczyc pule dostepnych
adresow w zaleznosci od ilosci bitow podobnie zreszta robilo sie w protokole IPv4 tyle ze tam
adres byl 32 b
i nalezalo odjac 2 adresy ktorych nie mozna bylo przypisac urządzeniom koncowym.
20 cze 21:02