ekonomia
iza: Funkcja podaży Lucasa ma postać:
Y = 475(P − P e ) + Y*
a funkcja zagregowanego popytu ma postać:
Y = 750 + 0,625(M/P)
gdzie podaż pieniądza M=800 mld PLN a produkcja potencjalna Y = 1250 mld PLN
a. ile wynosi poziom cen P, jeśli produkcja Y jest równa produkcji potencjalnej Y* i nie
występują oczekiwane zmiany polityki?
b. NBP ogłasza , że zwiększy podaż pieniądza do 800 mld PLN, a następnie realizuje te politykę.
Jaki jest nowy poziom produkcji i nowy poziom cen?
c. Wzrost podaży pieniądza jest nieoczekiwany. Jaki jest nowy poziom produkcji i nowy poziom
cen?
19 cze 12:23