Jak rozwiązać to równanie?
M.: x2−x−2=0
19 cze 11:56
J:
oblicz wyróżnik: Δ , potem pierwiastki
19 cze 11:56
J:
albo rozłóż na czynniki: x2 − 2x + x − 2 = 0 ⇔ x(x−2) − (x−2) = 0 ⇔ ...?
19 cze 11:58
M.: dobrze, tylko po wykonaniu obliczeń, Δ = −5x2+8...czy taka postać jest dobra?
19 cze 11:59
J:
y = ax2 + bx + c .... Δ = b2 − 4*a*c ... i licz
19 cze 12:02
pigor: ...,

albo
x2−x−2=0 ⇔ x
2−−1−x−1=0 ⇔ (x−1)(x+1)−1(x+1)=0 ⇔
⇔ (x+1)(x−1−1)=0 ⇔ (x+1)(x−2)=0 ⇔ x+1=0 v x−2=0 ⇔ ...
19 cze 12:02
Dziadek: M post 11:59 jak może wyjść delta zalezna od x ?
19 cze 12:05
M.: dziękuję za pomoc, pigor

bardzo pomogło
19 cze 12:33