pierwiastek wielomianu
sosna: x3+4x2−x−4 musze wyliczyc pierwiastki tego wiec to bedzie tak?
x2(x+4)(x−4) ?
19 cze 11:03
J:
nie ... rozłóż na czynniki ...
19 cze 11:09
J:
= x2(x+4) − (x + 4) = ...
19 cze 11:09
sosna: To moment
z x3+4x2 wycągam x2 przed nawias w nawiasie x+4
ale nie rozumiem dlaczego w drugim ma być również x+4
19 cze 11:13
J:
− x − 4 = −1*(x+4)
19 cze 11:14
J:
i wyciagasz (x+4) przed nawias : (x+4)(x2−1) = ...rozkładaj dalej
19 cze 11:16
sosna: Minus przed nawiasem zmienia znaki w nawiasie na przeciwne, a gdyby był plus przed nawiasem to
zostało by (x+4), tak?
19 cze 11:17
Dziadek: Musi być w drugim nawiasie tak samo (x+4) bo potem wyciągasz wspólny czynnik (wlasnie x+4
przed nawias
19 cze 11:17
sosna: tzn zostało by (x−4) jeśli przed nawiasem był by plus
19 cze 11:17
J:
tak , ale jest tutaj minus..
19 cze 11:18
sosna: Ok, rozumiem.
19 cze 11:19