Wielomian
J: Podaj stopień, spółczynnik przy najwyższej potędze oraz wyraz wolny wielomianu
w(x)=(3x2−1+2x)(2−4x2)(3x+5)
Mogłby ktoś wytłumaczyć, bo ja myślę ze to trzeba wymnożyc przez siebie
19 cze 09:40
J:
zmień nick

powymnażaj
19 cze 09:43
jj: Ok
19 cze 09:44
J:
możesz też krócej : 3x2*(−4x2)*3x = −36x5
−1*2*5 = 10
stopie 5 , wspólczynnik −66 , wyraz wolny : − 10
19 cze 09:48
jj: Chyba zapomniałeś jeszcze o 2x
19 cze 09:51
J:
2x już nie podniesie stopnia wielomianu
19 cze 09:56
jj: Ok, dzieki
19 cze 10:02