Przekształcanie w.funckji
Michcio: Pytanie o przekształcanie wykresu funkcji
| | 2 | |
Chciałbym narysować f(x)= |
| |
| | |x|−1 | |
Która kolejność jest poprawna ?
1 propozycja
| | 2 | | |2| | | 2 | |
Następnie rysuję moduł funkcji czyli | |
| | czyli |
| czyli |
| |
| | x | | x | | |x| | |
| | 2 | |
Na samym koncie przesuwam o 1 w prawo i dostaję |
| |
| | |x|−1 | |
2 propozycja
Przekształcam według modułu na argument czyli to co jest po prawej stronie OY zostawiam w
spokoju, dodatkowo odbijam to symetrycznie względem osi OY (to co było po lewej stronie OY
| | 2 | |
całkowicie usuwam) czyli |
| |
| | |x| | |
| | 2 | |
Na samym końcu przesuwam o 1 w prawo i dostaję |
| |
| | |x|−1 | |
18 cze 23:51
ZKS:
Źle. Wcześniej jest przesunięcie w prawo o 1 a dopiero, wtedy nakładasz moduł na argument.
| | 2 | |
Twoim sposobem wychodziło by |
| . |
| | |x − 1| | |
18 cze 23:56
Michcio: Faktycznie, zawsze sie gubie jak jest |x| i potem coś
| | 2 | |
Czyli |
| potem [1,0] i na końcu moduł argument |
| | x | |
Będę pamiętać
19 cze 00:00
Mila:
Ogólnie;
| | 2 | |
g(x)= |
| to umiesz, potem |
| | x−1 | |
| | 2 | |
f(x)=g(|x|)= |
| z tym nie będziesz miał problemu? |
| | |x|−1 | |
19 cze 15:10
Michcio: To co jest po prawej stronie osi Y bez zmian
To co jest po lewej stronie kasujemy
To co jest po prawej stronie dodatkowo odbijamy symetryczne na lewą stronę osi OY
19 cze 18:16
Mila:

Tak, masz to wszystko na rysunku.
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1) h(x)= |
| →T[1,0]⇒g(x)= |
| →SOY dla x≥0)⇒f(x)= |
| |
| | x | | x−1 | | |x|−1 | |
19 cze 18:37
Michcio: Dzięki! Tak właśnie wyszło
Ale nie mogę zrozumieć do końca tego wzoru
g(|x|)= g(x) gdy x≥0
g(|x|)=g(−x) gdy x<0
Tego drugiego członu
Bo tu jest albo dla x mniejszych od zera to co było w funkcji g odbijamy na prawo ale wtedy po
lewej stronie nie byłoby nic a po prawej stronie byłyby elementy dla których mielibyśmy np. 2
wartości czyli nie byłaby to funkcja
19 cze 18:48
Mila:

1) x≠1
x≥0 i x≠1 wtedy masz wzór :
rysuję, nie interesuje Cię co jest po lewej stronie OY.
19 cze 18:52
Mila:

2)x<0 wtedy masz wzór:
| | 2 | |
f(x)= |
| i x≠−1 nie interesuje Ci to , co jest z prawej strony OY |
| | −x−1 | |
19 cze 18:57
Mila:

3) suma wykresów
19 cze 18:59
Michcio: Wszystko się zgadza
Mila ty nauczycielka matematyki jesteś
19 cze 19:02
Kacper:
20 cze 13:50