układ równań z parametrem
Filip: dany jest układ równań:
{ mx−2my=5−m
{ mx+my=2m−1
gdzie m jest parametrem. Wyznacz rozwiązanie (x,y) tego układu, a następnie naszkicuj wykres
18 cze 22:22
Qulka:
18 cze 22:33
Filip: A pokażesz obliczenia? Bo próbowałem metodą wyznaczników i dziwne wyniki wychodzą
18 cze 22:48
Qulka: robiłam metodą wyznaczników
18 cze 22:50
Filip: Ok wyszło mi
Robione dwoma sposobami więc powinno być dobrze. Ktoś z nas musiał się machnąć w obliczeniach
18 cze 22:54
Qulka: faktycznie robiłam metodą przeciwnych współczynników
18 cze 22:56
Qulka:
mx−2my=5−m
2mx+2my=4m−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3mx = 3+3m
18 cze 22:58
Qulka: więc x=1/m + 1
18 cze 22:58