Rownanie
Tomek33: Równanie:
x4 − 2x3=0
Wiem że trzeba pogrupować ale dalej mam problem, bo wychodzi 0 i √2
18 cze 21:52
Eta:
x3(x−2)=0 ⇒ x=0 v x= 2
18 cze 22:00
Tomek33: Przepraszam, jest tam błąd chodzi o x5
18 cze 22:07
Eta:
x3(x2−2)=0 ⇒ x2(x−√2)(x+p{2)=0 ⇒ x={−√2, 0, √2}
18 cze 22:08
Tomek33: Okej, dziękuje za odpowiedź.
18 cze 22:09
Janek191:
x5 −2 x3 = 0
x3*( x2 − 2) = 0
x3*( x − √2)*( x + √2) = 0
x = 0 lub x =√2 lub x = − √2
18 cze 22:10
Ewelonka: x3 (x2 − 2)= x3(x−√2) (x+√2) ⇒ x=0 i x=√2 i x= −√2
18 cze 22:10
Eta:
spóźniony "zapłon"
18 cze 22:10
Janek191:
@ ETA
x ∊ { −√2 , 0, √2 }
18 cze 22:11
Janek191:
@ Ewelonka:
" i " − bzdury !
0 = √2 ?
18 cze 22:12
Eta:
x={−√2,0,√2}
18 cze 22:14
Eta:
x= zbiór złożony z elementów −√2, 0, √2
18 cze 22:14
Tomek33: @Janek191
Nie wiem o co chodzi Tobie w rozwiązaniu Ewelonki, iż dobrze wyszło, może chodzi o zapis.
18 cze 22:15
Janek191:
Jak może być
−√2 = 0 = √2 ?
18 cze 22:17
Tomek33: Okej już rozumiem, ale ja wiem o co jej chodziło
18 cze 22:18
Eta:
Janek "czepialski"

18 cze 22:18
Janek191:
Można zapisać : x = − √2 lub x = 0 lub x =√2
lub
x1 = −√2 , x2 = 0, x3 = √2
18 cze 22:18
Janek191:
@ Eta Nie pokazuj języka, bo to nieładnie
18 cze 22:19
Eta:
Mam tak .........od "przedszkola"
18 cze 22:20
Janek191:
X = { −√2, 0, √2 }
18 cze 22:21
Eta:
18 cze 22:21