Pytanie
AKSE: Dla jakiej wartosci x liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
a= x−2
b=
x+13
c=5x
To trzeba tak ze
b2 =
cb 
?
18 cze 19:52
AKSE: tam w 1 ba *
18 cze 19:53
AKSE: czy raczej a−b=c−b
18 cze 19:56
18 cze 19:58
Eta:
a, b, c tworzą ciąg arytmetyczny to 2b=a+c
| | x+1 | | x+1 | |
x−2, |
| , 5x ⇒ 2* |
| =x−2+5x /*3 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
2x+2=18x−6 ⇒16x=8 ⇒ x= |
| |
| | 2 | |
18 cze 20:00
AKSE: zależność ?!
18 cze 20:01
AKSE: czemu 2b=a+c nie rozumiem..
18 cze 20:02
Eta:
b−a=c−b ⇒ 2b=a+c
18 cze 20:09
AKSE: omg
18 cze 20:10
Eta:
Czy już jasne?
18 cze 20:11
AKSE: jasne jasne a jak mam a1= 2 a a4=250 w ciagu geometrycznym to zeby obliczyc a 5 musze obliczyc
q => moge to zrobic tak a4=a1*q3 tak ?
18 cze 20:25
18 cze 21:06
Eta:
a5=a4*q=......
18 cze 21:07