matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY
elka555:
Pomóżcie rozwiązać to zadanie. PROSZE
Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawą kąt 450. Oblicz sinus kąta, jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy jego krawędź boczna?
18 cze 19:51
Mila:
α=45
o
ΔSOE −Δprostokatny równoramienny
1
H=|OE|=
a
2
1
1
|OB|=
|BD|=
a
√
2
2
2
|SB|
2
=H
2
+|OB|
2
1
1
|SB|
2
=(
a)
2
+(
a
√
2
)
2
2
2
1
2
|SB|
2
=
a
2
+
a
2
4
4
3
|SB|
2
=
a
2
4
a
√
3
|SB|=
2
H
1
a
2
sinβ=
=
|SB|
a
√
3
2
1
sinβ=
√
3
============
18 cze 20:25
elka555:
Bardzo dziękuję. Pozdrawiam
18 cze 20:42
Mila:
18 cze 20:43
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick