parabola
abc: Pytanie z paraboli.
Załóżmy, że mam parabole i x=1, x=2, x2 dodatnie, wiec wiadomo jaki jest wykres, tylko teraz
znaki... Gdy jest ≥, to zbor (−∞, 1), a (2,∞), a gdyby było >, to (1,2)?
18 cze 19:24
Dziadek Mróz:
f(x) = (x − 1)(x − 2)
f(x) > 0
f(x) < 0
Wyciągnij wnioski
18 cze 19:33
abc: Nie chodzi mi o to, wiem jak to robić, chodzi mi o zbiory. Czy jeżeli mam przykladowo
(x−1)(x−2)≥0
to czy piszę, iż zbiór to (−∞, 1), a (2,∞), a gdyby było >0, to (1,2) ?
18 cze 19:42
Mila:
1) (x−1)(x−2)≥0⇔
x∊(−∞,1>∪<2,∞)
2) (x−1)(x−2)>0⇔
x∊(−∞,1)∪(2,∞)
3) (x−1)(x−2)≤0⇔
x∊<1,2>
4) (x−1)(x−2)<0⇔
x∊(1,2)
18 cze 20:09