wielomian
K.K: Witam,
Mam proste zadanie z równaniem wielomianu, lecz nie jestem pewnien co do poprawnosci
rozwiązania.
u(x) = (x3 − 2x +1)2 − x5
Wyliczyć stopien wielomianu
Czyli najwyższym stopniem tego wielomianu jest 6?
18 cze 19:14
Phoebe Campbell:
Wielomian jest 6 stopnia, bo:
(x3 − 2x + 1)2 − x5 = x6 − x5 − 4x4 + 2x3 + 4x2 − 4x + 1
18 cze 19:45
K.K: Dzięki
18 cze 19:51
Eta:
Wystarczy ( bez szczegółowych obliczeń) uzasadnić tak:
P(x)= x3−2x+1 −−− jest stopnia 3 ⇒ [P(x)]2 −−jest stopnia 6
Q(x)= x5 −−− stopnia 5
W(x)=[ P(x)]2−Q(x) −−− jest st. 6
18 cze 19:55