WAŻNE !
AKSE: Suma n poczatkowych wyrazów ciągu an wyraza się wzorem Sn=−2n2 + 3 . Wyznacz wzor na n−ty
wyraz ciagu dla n≥2 ?
18 cze 17:57
Janek191:
Sn = − 2 n2 + 3
a1 = S1 = −2*12 + 3 = − 2 + 3 = 1
a2 = S2 − a1 = − 2*22 + 3 − 1 = −2*4 + 3 − 1 = − 6
S3 = −2*32 + 3 = − 2*9 + 3 = − 18 + 3 = − 15
a3 = S3 − a1 − a2 = − 15 − 1 − (−6) = − 16 + 6 = − 10
Niech n ≥ 2
wtedy Sn −1 = −2*( n −1)2 + 3 = −2*(n2 − 2n + 1) + 3 = − 2n2 + 4 n + 1
zatem
an = Sn − Sn −1 = − 2 n2 + 3 − ( − 2n2 + 4 n + 1) = − 4 n + 2
Odp. an = − 4 n + 2
================
spr.
a2 = − 8 + 2 = − 6
a3 = − 12 + 2 = − 10
a4 = − 16 + 2 = − 14
18 cze 18:08
AKSE: dzieki Janek
18 cze 18:17
AKSE: A czy trzeba pisaz zawsze te 5 pierwszych linijek bo jato zrobilem od razu tak jak ty tam nizej
i tak samo mi wyszło
18 cze 18:18
Janek191:
Nie trzeba , ale dla sprawdzenia wzoru mamy a2,a3.
18 cze 18:20
AKSE: Dobra dzieki , a dla ciagu geometrycznego jaki bedzie wzor ogólny ?
18 cze 18:21
18 cze 18:27
AKSE: Ok dzieki
18 cze 18:27
grumpycat: Janek191, miałbyś chwilę na udowodnienie nierówności?
18 cze 18:29