Nierówność Schwarza.
grumpycat: Udowodnij nierówność: (a+b+c)(ha+hb+hc)≥18S , gdzie a, b, c to długości boków trójkąta, ha,
hb, hc to wysokości odpowiadające odpowiednim bokom, a S to pole trójkąta.
Pomocy, nie wiem, co z tym zrobić...
18 cze 17:45
grumpycat: Błagaam. To naprawdę pilne. Może ktoś dałby wskazówkę od czego zacząć..?
18 cze 18:03
grumpycat: Janek191, może ty pomożesz..?
18 cze 18:22
grumpycat:
18 cze 18:53
Eta:
a*h
a=b*h
b=c*h
c= 2S
z nierówności między średnimi am−gm
| a+b+c | | ha+hb+hc | |
| ≥3√a*b*c i |
| ≥ 3√ha*hb*hc |
| 3 | | 3 | |
mnożąc stronami otrzymujemy:
(a+b+c) (h
a+h
b+h
c) ≥ 9
3√a*ha*b*hb*c*hc = 9
3√2S*2S*2S =
18S
c.n.u
18 cze 20:35
Eta:
Pewnie już otrzymał odpowiedź na "zadane. pl"
18 cze 21:23
Kacper:
Zapewne
18 cze 21:27
Michcio: Eta co to znaczy c. n . u

Ja zawsze piszę c.b.d.u. ewentualnie taki kwadrat jako koniec dowodu
18 cze 21:45
Saizou : co należało dowieść=c.n.d = ewentualnie ciąg dalszy nastąpi
18 cze 21:46
Saizou : c.n.U. =co należało uzasadnić
18 cze 21:47
Eta:
18 cze 21:47
Saizou : albo jak to zapisuje Vax z łaciny Q.E.D
18 cze 21:53
Michcio:
18 cze 21:54
Eta:
@Michcio czy to Twoje zadanie?
18 cze 21:58
Michcio: Które
18 cze 22:00
Eta:
grumpycat
18 cze 22:01
Michcio: nie to nie ja
ja nie pisze na zadane.pl
tylko tak spojrzałem na ten temat
to nie moj styl pisania
zreszta ja zawsze dziekuje za odpowiedzi
a tak mnie zaciekawiło tylko co to to CNU
skojarzyłloo mi sie z CN = cartoon network
18 cze 22:01
Eta:
c.n.u. −−− co należało udowodnić
18 cze 22:03
Michcio: oki ale to juz saizuo mi napisał jak co xD
to dzieki Eta i Saizuo ja ide do funkcji homograficznej teraz bo wlasnie wrocilem z pilki i
postanowilem ze zrobie kilka zadan
18 cze 22:03
grumpycat: Eta, dzięki wielkie. Nie podziękowałem wcześniej, bo nie miałem chwili, żeby tu zajrzeć.
21 cze 19:30