szukam rozwiązania
wojtek: | | 4 | | 1 | |
Dane są funkcje f(x)= |
| x + 3 |
| i g(x)=−2x+6. Punkt A jest punktem przecięcia |
| | 5 | | 3 | |
funkcji f z osią x, B jest punktem przecięcia funkcji g z osią x, C punktem przecięcia
wykresów funkcji f i g. Oblicz pole trójkąta ABC. Wyznacz wzór funkcji liniowej , której
wykres zawiera wysokość trójkąta ABC poprowadzoną do boku BC.
18 cze 17:16
Metis: W którym momencie rozwiązania zadania napotykasz problem?
18 cze 17:26
wojtek szuka pomocy : szczerze to szukam rozwiązania tego zadania bo ja nic a nic nie pamiętam z matmy(skończyłem
szkołę 12 lat temu ) a obiecałem bratu pomoc
18 cze 17:37
Janek191:
===============
− 2 x + 6 = 0
2 x = 6
x = 3
B = ( 3, 0)
========
| 4 | | 10 | |
| x + |
| = − 2 x + 6 / * 15 |
| 5 | | 3 | |
12 x + 50 = − 30 x + 90
42 x = 40
| | 20 | | 40 | | 126 | | 86 | | 2 | |
y = − 2* |
| + 6 = − |
| + |
| = |
| = 4 |
| |
| | 21 | | 21 | | 21 | | 21 | | 21 | |
============
Pole Δ
| | 1 | | 2 | | 85 | |
P = 0,5* I AB I*h = 0,5*( 3 − ( − 4 |
| )*4 |
| = 14 |
| |
| | 6 | | 21 | | 126 | |
18 cze 17:39
wojtek szuka pomocy : dzięki
18 cze 17:41
Janek191:

cd.
pr BC : y = − 2 x + 6
Prosta prostopadła do niej
| | 1 | |
y = 0,5 x + b A = ( − 4 |
| , 0) |
| | 6 | |
=================
18 cze 17:53
Janek191:
| | 4 | | 1 | |
Może f(x) = |
| x + 3 |
| ? |
| | 5 | | 5 | |
Wtedy byłyby "ładniejsze wyniki "
18 cze 17:57
wojtek szuka pomocy : | | 4 | | 1 | |
masz rację mój błąd miało być f(x) = |
| x + 3 |
| |
| | 5 | | 5 | |
18 cze 18:03
Janek191:
x = − 4
A = ( − 4, 0)
==========
B = ( 3, 0)
========
| 4 | | 16 | |
| x + |
| = − 2 x + 6 / * 5 |
| 5 | | 5 | |
4 x + 16 = − 10 x + 30
14 x = 14
x = 1
y = −2*1 + 6 = 4
C = ( 1 , 4)
===========
Pole
P = 0,5*I AB I*h = 0,5 *( 3 − (−4))*4 = 14
===============================
y = 0,5 x + b
A = ( − 4, 0)
0 = 0,5*(−4) + b
b = 2
y = 0,5 x + 2
==========
18 cze 18:17
wojtek szuka pomocy : dzięki wielkie
18 cze 19:43
Janek191:
18 cze 22:43