Naszkicuj wykres funkcji f(x)=3x+4 i podaj jej wartości
wojtek:
18 cze 17:13
PW: Jeżeli już wiesz, że wykres takiej funkcji jest prostą, to bierzesz dowolne dwa iksy z
dziedziny, czyli dwa rzeczywiste iksy, np.
x1 = 0 oraz x2 = −3
i obliczasz
y1 = 3·x1 + 4 = 3·0 + 4 = 4
y2 = 3·x2 + 4 = 3·(−5) + 4 = −11.
Do wykresy należą więc punkty:
(0, 4) oraz (−5, −11).
Zaznaczasz w układzie współrzędnych te dwa punkty i rysujesz prostą zawierającą te punkty.
Wykres już jest.
Co znaczy "podaj jej wartości" − nie rozumiem. Na pewno przepisałeś polecenie dokładnie?
18 cze 20:59