Janek191:
| | − 4 x | |
f(x) = |
| < 0 ; 4> |
| | x2 + 1 | |
| | − 4*(x2 + 1) − ( −4 x)*2 x | | 4*( x2 − 1) | |
f '(x) = |
| = |
| = 0 ⇔ |
| | (x2 + 1)2 | | (x2 + 1)2 | |
⇔ x = − 1 lub x = 1
Niech x ∊ < 0; 4>
Dla x < 1 jest f '(x) < 0 , a dla x > 1 jest f '(x) > 0
więc
funkcja f w punkcie x
o = 1 osiąga minimum lokalne równe f( 1) = − 2
Obliczam jeszcze:
| | − 16 | |
f( 0) = 0 i f(4) = |
| |
| | 17 | |
Odp. y
min = f(1) = − 2 , y
max = f(0) = 0
===================================
Patrz też na wykres