help
marcin1c: an=4n+54n+3
oblicz lim (an)3n−4
n−>∞ oraz sprawdź motoniczność
18 cze 16:58
omomom: 3n−4=4n+54n+3
18 cze 17:08
Janek191:
| | 4n +5 | | 4 n +3 | | 4n + 5 | |
bn = ( |
| )3 n − 4=( |
| )4*( |
| )3n = |
| | 4n + 3 | | 4n+5 | | 4n+3 | |
więc
| | e54 | |
lim bn = 1* |
| = e12 = √e |
| | e34 | |
n→
∞
18 cze 17:15
Janek191:
Monotoniczność:
| | 4*( n +1) +5 | | 4 n +9 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | 4*(n +1) + 3 | | 4 n + 7 | |
Trzeba obliczyć różnicę
a
n+1 − a
n =
Jeżeli ta różnica będzie większa od 0 , to ciąg będzie rosnący, a jeżeli różnica będzie
mniejsza od 0, to ciąg będzie malejący
18 cze 17:21
Eta:
| | 4n+3+2 | | 2 | |
an= |
| = 1+ |
| |
| | 4n+3 | | 4n+3 | |
| | 2 | |
n→lim[(1+ |
| )4n+3](3n−4)/(4n+3) = (e2)3/4= e3/2 |
| | 4n+3 | |
i kto ma dobry wynik ?
18 cze 21:40
Janek191:
Zgubiłem 3

.... więc
| | e54 | |
lim bn = 1*[ |
| ]3 = [ e12]3 = e32 |
| | e34 | |
n→
∞
18 cze 22:56
Eta:
Tylko dlatego podałam swoje rozwiązanie , bo zobaczyłam
Twoje "karkołomne" zapisy
18 cze 23:00
Janek191:
Fajne zapisy
18 cze 23:03
Janek191:
A Marcina 1 c i tak to nie interesuje
18 cze 23:05
kyrtap: Janek norma
18 cze 23:08