Pochodne.
Help: Pochodne.
Wrzucam link do zadanek.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, nawet te najmniejsze.
http://imgur.com/PVKrEav
18 cze 12:27
J:
Zad 3)
Założenie: x ≠ 5
| | 3(x−2)2(x−5) − 2(x−2)3(x−5) | |
f'(x) = |
| ... teraz uporządkuj licznik |
| | (x−5)4 | |
18 cze 12:33
Help: | | −2x4+25x3−11x2+208x−140 | |
f'(x)= |
| ok, co dalej? |
| | (x−5)4 | |
18 cze 12:49
J:
znajdź miejsca zerowe pochodnej
18 cze 12:57
Help: Z tym może być problem...
18 cze 13:06
J:
| | 3(x−2)2 − 2(x−2)3 | |
przelicz jeszcze raz pochodną po uproszczeniu: f(x) = |
| |
| | (x−5)3 | |
18 cze 13:10
Dziadek: ma być w liczniku
−2x4+25x3−111x2+208x−140
no to bierzemy x=1 i licz
x=−1 tak samo
x=2 tutaj masz pierwiastek
Dalej już samemu
18 cze 13:14
J:
| | (x−2)2[3 − 2(x−2)] | |
przecież nie musisz wymnażać:; f'(x) = |
| |
| | (x−5)3) | |
18 cze 13:17
J:
interesuje Cię tylko funkcja: g(x) = (x−2)2(7 − 2x) ... miejsca zerowe i zmiana znaku
18 cze 13:20
Dziadek: Pewnie skonczylo się kolokwium i po problemie
18 cze 13:26
J:
| | 7 | |
pochodna zmienia znak tylkio dla x = |
| , z dodatniego na ujemny , |
| | 2 | |
a więc tutaj funkcja ma ...?
18 cze 13:27
Help: Nie, nie skończyło się, dopiero będzie. I tak dalej nie nie do końca wiem o co chodzi w tym
zadaniu.
W zadaniu 4 rozumie, ze wystarczy za x wstawić podane liczby i obliczyć?
18 cze 13:28
J:
czego nie rozumiesz .. .funkcja może posiadać ekstremum tylko w punktach gdzie pochodna sie
zeruje ( warunek konieczny) i zmienia znak ( warunek wystarczający)
| | 7 | | 7 | |
tutaj pochodna zeruje się dla x = 2 lub x = |
| , ale znak zmienia tylko dla x = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
czyli tutaj posiada ekstremum ... jakie ? ( skoro najpierw rośnie, a potem maleje )
18 cze 13:31