równania różniczkowe IIgo rzędu
~m: Hej, wiecie jak rozdzielić tu zmienne:
2yudu/dy = −y2 + u2
18 cze 12:18
J:
tutaj nie da sie rozdzielić zmiennych , bo to jest równanie niejednorodne
18 cze 12:22
~m: jak w takim układzie mam policzyć to równanie 2yy'' = −y2 + y'2 (y=1, y'=1, gdy x=0)?
18 cze 12:31
J:
a jak ma się ono do pierwszego ?
18 cze 12:34
~m: podstawiałem y' = u(y), y'' = du/dy * u(y)
18 cze 12:40
J:
| | du | | u | |
..najpierw przekształć wyjściowe równanie do postaci: |
| = f( |
| ), |
| | dy | | y | |
| | u | |
potem dopiero podstawiasz: z = |
| |
| | y | |
18 cze 12:47
Mariusz:
To jest równanie zarówno jednorodne jak i Bernoulliego
Zupełne nie jest bo znaki nie pasują
Czynnik całkujący jest postaci
| | 1 | | 1 | |
μ(x,y)= |
| = |
| |
| | (y2−u2)2+4y2u2 | | (y2+u2)2 | |
18 cze 19:50
Mariusz: Istnieje także czynnik całkujący zależny od jednej zmiennej
Mając dwa czynniki całkujące wystarczy je tylko podzielić
18 cze 20:43
J: | du | | y | | u | | u | |
| = − |
| + |
| , podstawienie : z = |
| konczy temat bez cudowania |
| dy | | 2u | | 2y | | y | |
18 cze 22:44