F.wymierne
Michcio: | | 2 | |
Funkcja f określona wzorem f(x) = |
| |
| | x2+ax−a+3 | |
Wyznacz taką wartość parametru a dla których do dziedziny funkcji f nie należy liczba 1.
Jak to ładnie rozpisać ?
Podstawiłem pod x − jedynkę i a się zredukowały (wyszła sprzeczność)
Czyli stąd wniosek nie ma takiej wartości parametru a (zgadza się odpowiedź)
Ale technika mojego rozwiązania nie do końca mnie przekonhuje
18 cze 12:14
Benny: Δ=0 w mianowniku
18 cze 12:18
J:
Warunek: F(1) ≠ 0 ⇔ 1 + a − a + 3 ≠ 0 ⇔ 4 ≠ 0
( co jest prawdą niezależnie od wartości a)
18 cze 12:18
Benny: Dobra źle sobie coś pomyślałem. Nie czytaj tego
18 cze 12:19
J:
Ja też źle napisałem .. .ma być: f(1) = 0 ⇔ 4 = 0 ( sprzecznosc) ,
czyli dla dowolnego a , x = 1 nie należy do dziedziny.
18 cze 12:29
ZKS:
Należy.
18 cze 13:12
J:
Witaj

... tak, należy

( pomroczność jasna )
18 cze 13:14
Dziadek: Ona jest zarezerwowana tylko dla syna Wałesy

)
18 cze 13:15
ZKS:
Witam.
18 cze 13:16
J:
..niech będzie półmroczność jasna ..
18 cze 13:18
Dziadek:
18 cze 13:20
Michcio: Dziadek a co mnie obchodzi dla kogo jest coś zarezerwowane ?
Nie pisz w temacie jak nie masz nic ciekawego do powiedzienia bo tylko zaśmiecasz
18 cze 14:15
Metis: Michcio traktuj wszystkich użytkowników z szacunkiem
18 cze 15:56
Michcio: ok
18 cze 20:55