Fizyka egzamin
bezendu:
Qulka jesteś może ?
18 cze 08:52
bezendu:
Ada ?
18 cze 13:52
bezendu: Proszę wyjasnic, czy nastepująca wypowiedz: “Iloczyn skalarny wektorów i; j jest większy od
długosci wektora będącego iloczynem wektorowym tych wektorów”jest prawdziwa ?
18 cze 13:55
kyrtap: moim zdaniem to bzdura
18 cze 14:11
J:
nie jest ... i ◯ j = 0
niech: v = i x j
IvI = IiI*IjI*sin900 = 1
18 cze 14:11
kyrtap: J pierwszy ^^
18 cze 14:12
J:
nie tyle bzdura ... ile zdanie fałszywe
18 cze 14:12
bezendu:
J pomożesz jeszcze trochę z fizyki ?
18 cze 14:13
J:
nie pamiętam kiedy bawiłem się w te klocki

... a co z forum zadań z fizyki ?
18 cze 14:14
kyrtap: prawdopodobieństwo że tam ktoś odpowie graniczy z cudem czasami
18 cze 14:15
bezendu:
Energia kinetyczna pewnego punktu materialnego wynosi Ek = 810 J. Ile moze, na przykład,
wynosic masa oraz predkosc tego punktu?
E
k=810
mv
2=1620
m=3
v=6
√15
?
18 cze 14:34
J:
może być
18 cze 14:45
bezendu: Prosz, e wyjasnic, czy energia potencjalna ciała spadaj ,acego w polu grawitacyjnym jest stała
18 cze 14:59
J:
skąd ... maleje od warości: E
p = mgh do 0
| | mv2 | |
w tym czasie energia kinetyczna rośnie od 0 do Ek = |
| |
| | 2 | |
18 cze 15:03
J:
stąd z zasady zachowania energii oblicza się prędkośc przy upadku ciała z wysokości h:
| | mv2 | |
mgh = |
| ⇔ v2 = 2gh ⇔ v = √2gh |
| | 2 | |
18 cze 15:07
Metis: W polu grawitacyjnym, zatem wzór na energie potencjalną utożsamiłbym z potencjałem pola
| | GMm | |
grawitacyjnego: Ep=− |
| |
| | R | |
Wzór: E
p= mgh dotyczy ciał znajdujących na wysokości h<<R
z
18 cze 15:54
bezendu:
Dziękuję !
18 cze 16:12
bezendu: Moment bezwładnosci układu punktów materialnych wzgledem pewnej osi wynosi Io. Nastepnie
masy wszystkich punktów materialnych zwiekszono 6 razy. Wyjasnic, jak zmienił si,e moment
bezwładnosci układu ?
18 cze 16:26
52: Wzrósł 6 razy ?
18 cze 16:32
Metis: Tez tak mi się wydaje. Jeżeli pomijamy odległość od osi to moment bezwładności jest wprost
proporcjonalny do mas tworzących ten układ
18 cze 16:35
bezendu:
J jesteś ?
18 cze 21:35
bezendu: Qulka help !
18 cze 22:04
Eta:
18 cze 22:05
bezendu:
Eta ja wiem, że Ty byś mi pomogła,ale fizyka to chyba nie Twoja działka ?
Ale humor poprawiałaś !
18 cze 22:10
Qulka:
18 cze 22:19
Eta: Oooo ... i
Quleczka wywołana
18 cze 22:21
bezendu:
Qulka posiedzisz ze studentem ?
18 cze 22:31
bezendu: Prosze wyjasnic, czy energia potencjalna ciała spadajacego w polu grawitacyjnym jest stała ?
18 cze 22:32
Qulka: j.w.
18 cze 22:34
bezendu:
Ok, musiałem się upewnić
18 cze 22:35
bezendu: Cisnienie stałej masy gazu idealnego zwiekszyło sie 6 razy, objetosc gazu zmalała trzykrotnie.
Temperatura gazu wzrosła (a) 6; (b) 3; (c) 2; (d) nie zmieniła si, e; (e) 1/3; (f) 1/6 razy;
(g) inna
odpowiedz.
18 cze 22:36
Qulka: c
18 cze 22:38
bezendu:
A możesz powiedzie jak wyliczyć ?
18 cze 22:41
Qulka:
| pV | | 6pV | | 1 | | 2 | |
| = |
| więc |
| = |
| |
| T | | 3Tx | | T | | Tx | |
18 cze 22:45
kyrtap: pV/T = const
18 cze 22:46
bezendu:
Oscylator harmoniczny (masa 10 kg na sprezynie) wykonuje drgania wzdłuz osi x opisane wzorem
x(t) = sin(10t−8/π) (wszystkie wielkosci w jednostkach układu SI). Stała sprezystosci spr,ezyny
wynosi, w jednostkach N/m ?
18 cze 22:51
Qulka: k=ω2•m= 102•10 = 1000
18 cze 23:01
bezendu:
Quleczka długo jeszcze siedzisz ?
18 cze 23:08
Qulka: aż padnę
18 cze 23:31
bezendu:
o to do 02:00
18 cze 23:34
bezendu:
Dziękuję już poradziłem sobie

oby jutro ładnie poszło
19 cze 00:00
Qulka: 
będę trzymać kciuki
19 cze 00:02
Hugo: bezsensu odwa$ sie od Quleczki

ON MA ŚREDNIĄ 5.5 ( na pwr jest ponad 5.0) i
jeszcze żebra by mu robiono zadania. Szczyt.
Qulko czy mogę cię spytac jak stoisz z czasem przez weekend bo w pon rozbójnik
19 cze 00:07