f.cyklometryczna
tyu: Dlaczego arcsin(sin(−1/2))=−1/2
17 cze 22:46
Zając Zagłady: arcsin jest funkcją odwrotną do sin. Kiedy obliczasz wartość funkcji f dla argumentu będącego
wartością funkcji odwrotnej do f, czyli np. funkcji g, wychodzi sam argument, czyli f(g(x)) =
x
Np.
f(x)=x2
g(x)=√x
czyli f jest funkcją odwrotną do g
f(g(4))=f(√4)=f(2)=22=4
17 cze 22:52
tyu: aha,
mam takie wzory zapisane w kajecie
1/ sinarc(sinx)= x i x∊<−π/2;π/2>
2/ sin(arcsinx)= x i x∊<−1;1>
i chciałem zastosować wzór nr 1, ale jak stwierdzić, czy −0,5∊<−π/2;π/2>
Czy te wzory są zamienne, bo funkcje arcsinx i sinx się "znoszą"
17 cze 22:59
17 cze 23:02
tyu: Dzięki
17 cze 23:06
Mila:
17 cze 23:06